Diensten > Rookkanalen

Concentrisch rookkanaal

Concentrische rookkanalen worden toegepast bij gesloten gaskachels en haarden. Een dubbelwandig kanaal (een pijp in een pijp) voert rookgassen van het toestel af en zuurstof aan. De haard of kachel is qua luchtvoorziening dus volkomen afgesloten van de woonkamer.

Voordelen concentrisch rookkanaal
Het grote voordeel van een concentrisch rookkanaal is dat u geen schoorsteen nodig heeft, omdat dit systeem werkt met een eenvoudige muur- of dakdoorvoer. Dit maakt de plaatsing van een haard een stuk makkelijker en dus goedkoper. Bovendien kan een dergelijke haard ook probleemloos in een woning met mechanische ventilatie of in een open keuken met afzuigkap worden geplaatst. Het is ook mogelijk dit systeem te installeren in een reeds bestaand rookkanaal.

Rendement concentrisch rookkanaal
Het rendement van een kachel of haard met een concentrisch rookkanaal ligt al snel boven de 70%. Het is dus niet alleen makkelijk en mooi, maar geeft ook aangename en effectieve warmte. Een win-winsituatie.

Temperatuur concentrisch rookkanaal
Een concentrisch rookkanaal kan maximaal 12 meter zijn. Dit rookkanaal mag voor een deel horizontaal lopen, maar hoe meer bochten, hoe korter de mogelijke afstand wordt. Ook is het zo dat hoe langer het concentrisch rookkanaal is, hoe heter de buizen worden, dus ook de buitenbuis. Een goede ‘omkokering’ is daarom van groot belang.

Wist u dat concentrische rookkanalen 'omkokerd' dienen te worden met brandwerend plaatmateriaal?  
Laat u gratis en vrijblijvend door ons adviseren om zeker te weten dat uw kachel of haard aan alle voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Voor een blijvend gevoel van veiligheid.

concentrisch-rookkanaal%5f1
concentrisch-rookkanaal%5f2
concentrisch-rookkanaal%5f3