Kachels en Haarden > Schoorsteenkappen > Rookgas ventilatoren

Rookgas afvoeren

Een slechte trek in het schoorsteen kanaal heeft als resultaat dat roet en rook de woonkamer binnenkomen, met alle nare gevolgen van dien. Vooral woningen welke uitgerust zijn met een mechanisch ventilatie systeem lopen een risico op rookterugslag. Ook in natuurlijk geventileerde woningen met een grote afzuigcapaciteit in de keuken, loert het gevaar van rookterugslag.

De oorzaak van een slechte trek in de schoorsteen is terug te voeren op een aantal punten.

  • Verkeerde afmetingen van rookkanaal of open haard (of een combinatie daarvan)
  • Nauwelijks of geen luchttoevoer in de woonkamer
  • Weersomstandigheden
  • Vervuild schoorsteenkanaal
  • Uitvoeringen

Er staan twee verschillende typen ventilatoren ter beschikking met elk een aantal verschillende bouwgroottes. De RS-ventilator is een horizontaal uitblazende ventilator. Deze wordt met name toegepast op schoorstenen die boven de nok van het dak uitsteken.

De RSV-ventilator is een verticaal uitblazende ventilator en is speciaal ontwikkeld voor uitmondingen van rookkanalen die laag zijn of dicht bij muren staan.

Beide kunnen ook direct bovenop een uitbouw geplaatst worden, zodat bijvoorbeeld ook een serre voorzien kan worden van een haard. Er hoeft immers geen lang rookkanaal of hoge schoorsteen gebouwd te worden. Voor elke haard is er dus een oplossing beschikbaar.

Regeling

Draadloze regelaar EW 41
Draadloze regeling t.b.v. regeling houtgestookte open haarden. Deze regelaar is eenvoudig uit te breiden met een sensor voor een automatisch temperatuur gestuurde regeling. De set bestaat uit een zender / ontvanger combinatie welke radiografisch werkt (geen kabels meer nodig). Door het unieke Z-wave protocol kunnen deze regelaars geen andere apparaten in de buurt storen. De regeling is verder uit te breiden met een temperatuur sensor t.b.v. een automatische werking van de installatie (aan/uit/bijvullen). Tevens waarschuwt de regeling voor een te hoge temperatuur in het rookkanaal wat schoorsteenbrand als gevolgd kan hebben.

Regelaar EFC 16
Simpele traploze regelaar t.b.v. het terug toeren van de rookgasventilator. De regelaar is voorzien van een draaiknop met aan/uit schakelaar. Middels een controlelampje is te zien of de regelaar aan staat. Nadeel van dit type regelaar is, dat hij telkens bij het inschakelen van de regelaar op het maximum toerental begint en u zelf het gewenste werkpunt dient te selecteren. (er is geen geheugen functie beschikbaar) Het minimum voltage kan echter wel ingesteld worden, zodat de schoorsteenventilator nooit verder terug kan toeren dan gewenst is voor de installatie.

 

Nog een leuk weetje:
Wist u dat ventilatoren ook direct boven op een uitbouw of serre geplaatst kunnen worden? Een lang rookkanaal plaatsen of hoge schoorsteen bouwen is vaak dus helemaal niet nodig. Laat u gratis en vrijblijvend adviseren over onze oplossingen: voor elke haard weten wij raad!
rookgas-afvoeren%5f1